Sarokcsont kinövés / sarkantyú – kialakulás, konzervatív kezelés és lökéshullám terápia

Sarokcsont kinövés / sarkantyú – kialakulás, konzervatív kezelés és lökéshullám terápia

Fájnak a lábai, különösen a sarok területén? Éles sarokfájdalmat érez, amely főként reggel ébredés után jelentkezik? Vagy hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után, majd a járás során? Ebben az esetben valószínűleg sarokcsont kinövésben (plantáris fasciitisben) szenved, és ez a cikk éppen Önnek szól.

A sarokcsont kinövés (ami gyakran a plantáris fascia ínszalag gyulladásával társul) egy csontkinövés a sarokcsont (calcaneus) alján. A sarokcsont kinövés a sarokcsonton fokozatosan lerakódó kalcium következtében alakul ki, ami a csonton egy kiemelkedés vagy tüske kialakulásához vezet. Genetikailag vadászó-gyűjtögető életmódra vagyunk alkotva, így a mezítláb járásra a kemény és egyenetlen felületeken. Ilyen mozgás során a láb inai megfelelően meg vannak dolgoztatva. Ma többnyire egyenes felületeken mozgunk. Szűk cipőt hordunk, amelynek talpbetétje kialakított (támogató) ívvel rendelkezik. Az ilyen cipő viselése jelentősen redukálja a láb hosszanti inainak (plantáris fascia) mozgását, ami ezeninak rugalmasságának csökkenéséhez vezet. A hosszanti inak (főleg a plantáris fascia) elégtelen rugalmassága esetén már egy kis terhelés is okozhat szövetkárosodást. Ez repedést okoz, ami gyulladáshoz vezet, amit plantáris fasciitisnek neveznek. A repedést hegszövet fedi be, ami sokkal kevésbé rugalmas, mint a plantáris fascia, és intenzív lábfájdalmat okoz. Ha a plantáris fascia elveszíti rugalmasságát, azt rövidülő ínként érezzük. Ez Achilles-fájdalmat okozhat bármilyen terhelés esetén.

Tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a sarokcsont kinövésének kialakulásához:

  • a láb hosszantartó terhelése,
  • nem megfelelő cipő viselése
  • formált íves cipő, amely természetellenesen rögzíti a lábat egy adott helyzetben
  • minimalista (mezítlábas) cipő viselése kemény és egyenes felületen (járda, burkolat stb.)
  • túlsúly
  • lapos láb vagy magas íves láb.

Hogyan alakul ki a sarokcsont kinövés?

A sarokcsont kinövés a sarokban fájdalmat okozó inak meszesedése miatt alakul ki, amely a sarokcsontba fut. Ez az ín és csontszövet ismételt túlterhelése és károsodása csontkinövés kialakulásához vezethet.

A sarokcsont kinövés diagnosztikája:

A sarokcsont kinövés diagnosztikája több lépést és módszert foglal magában, amelyek segítenek meghatározni a probléma jelenlétét és mértékét. Íme a diagnosztikai folyamat néhány gyakori lépése:

  • Orvosi anamnézis: Az orvos megkérdezi az Ön tüneteit, a kórtörténetét, az előző sérüléseket vagy betegségeket, amelyek összefüggésben lehetnek a sarok fájdalmával.
  • Fizikális vizsgálat: Az orvos ellenőrzi a sarok területét, hogy van-e látható gyulladás, duzzanat vagy bőrpír jelei. Lehet, hogy tapintással is megvizsgálja a fájdalom pontos helyének azonosítása végett.
  • Képalkotó vizsgálatok: A sarokcsont kinövés diagnosztizálására leggyakrabban használt képalkotó vizsgálat a röntgen. A röntgen képes feltárni a sarokcsonton lévő csontkinövés jelenlétét. Esetenként más képalkotó technikák, mint az ultrahang vagy a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) is alkalmazhatók, különösen ha más problémák, mint az inak sérülései vagy a lágyrész károsodások gyanúja áll fenn.
  • A járás és a lábállás értékelése: Az orvos értékelheti az Ön járását (gait analysis) és a lábállását is, hogy megállapítsa, vannak-e biomechanikai problémák, amelyek hozzájárulhatnak a fájdalomhoz.
  • Differenciáldiagnózis: Mivel a sarokfájdalmat számos állapot, mint a plantáris fasciitis, az Achilles-ín gyulladás vagy az ízületi gyulladás is okozhatja, az orvosnak ki kell zárnia ezeket és más lehetséges okokat a pontos diagnózis érdekében.

Konzervatív kezelés:

A konzervatív kezelés gyakran az első választás a sarokcsont kinövés miatti fájdalommal küzdő betegek számára. Ez a kezelés a következő lépéseket foglalja magában:

  • Pihenés: Fontos lépés a pihenés és azoknak a tevékenységeknek a csökkentése, amelyek a fájdalmat okozzák. Ez magában foglalhatja a sporttevékenységek szüneteltetését, vagy a jobb alátámasztású cipők viselését.
  • Jég alkalmazása: A hideg pakolás alkalmazása az érintett területen segíthet enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat.
  • Gyakorlatok: A láb- és lábizomszövetek erősítésére és nyújtására irányuló fizioterápiás gyakorlatok segíthetnek a megfelelő járás mechanika fenntartásában.

Szenzoros (érzékelő) terápia: a Medicovi T40 ortopéd talpbetétek vízhullámokkal hatékonyan csillapítják a sarokfájdalmat minden lépésnél. A Medicovi T40 talpbetétekben lépéskor kialakuló vízhullámok megfelelő mozgásra serkentik a sarkat, az izmokat és a lábfejben található inakat, valamint egy sor kis függőleges mozgást indítanak be a lábban. Ezek a mozgások természetes módon csökkentik a fájdalmat a saroktól kezdve az inakon át az izmokig. A fent említett függőleges mozgások növelik rugalmasságukat is. Az indukált mozgás jelentősen javítja a vérkeringést. A növekvő vérkeringés révén nő az energiaellátás a sarok és a láb teljes területén.

Lökéshullám:

Ha a konzervatív kezelés nem hozza a kívánt eredményeket, az orvos megfontolhatja a lökéshullám terápiát. Ez a nem invazív eljárás lökéshullámokat használ a csontkinövés felbontására és a gyógyulás serkentésére. A lökéshullám, más néven extrakorporális sokkhullám terápia (ESWT), gyakran használt módszer a különböző ortopédiai állapotok, mint a sarokcsont kinövés vagy az íngyulladás kezelésére. Azonban, mint minden orvosi beavatkozás, ez a terápia is hordozhat hátrányokat vagy lehetséges kockázatokat:

  • Fájdalom a beavatkozás során: Habár a lökéshullám terápia nem invazív, néhány beteg fájdalmat vagy kellemetlenséget érezhet a beavatkozás alatt.
  • Tünetek átmeneti romlása: A beavatkozás után néhány betegnél átmenetileg rosszabbodhat a fájdalom vagy a duzzanat a kezelt területen.
  • A hatékonyság bizonytalansága: Néhány esetben a lökéshullám terápia nem csillapítja a fájdalmat, illetve csak részleges vagy késleltetett hatást eredményez.
  • Több kezelés szükségessége: A teljes terápia gyakran több alkalmat igényel, ami időigényes és költséges lehet.
  • Korlátozások a beavatkozás után: A lökéshullám terápia után a betegnek javasolhatják a fizikai aktivitás korlátozását, ami kellemetlen lehet az aktív életmódot folytatóknak.
  • Nem minden betegnél alkalmazható: A lökéshullám terápia nem megfelelő bizonyos betegcsoportok számára, mint a terhes nők, a vérzési rendellenességekben szenvedők, vagy azok, akik véralvadásgátlót szednek.
  • Lehetséges mellékhatások: Mint minden orvosi beavatkozás esetén, fennáll a mellékhatások kockázata, mint a zúzódások, duzzanat, bőrpír vagy ritka esetekben a szövetkárosodás.
  • Korlátozott biztosítási fedezet: Nem minden egészségbiztosító fedezi a lökéshullám terápiát, ami anyagilag megterhelő lehet azok számára, akiknek maguknak kell fizetniük a beavatkozást.

Operáció sarokcsont kinövésre:

A sarokcsont kinövés műtéte egy sebészeti beavatkozás, amelyre akkor kerül sor, amikor a konzervatív kezelés és más nem invazív módszerek nem hoztak megkönnyebbülést a sarokcsont kinövéssel összefüggő fájdalomban és gyulladásban. Különböző sebészeti eljárások léteznek a sarokcsont kinövés eltávolítására, és az orvos az egyes beteg állapotának megfelelően dönt a legmegfelelőbb módszerről. A sarokcsont kinövés műtéte általában az utolsó kezelési lehetőség, amikor a konzervatív módszerek nem hatékonyak. A műtét magában hordozza azt a kockázatot, hogy nem szünteti megteljes mértékben a fájdalmat. Néha a műtét nem hoz teljes megkönnyebbülést, vagy a fájdalom idővel visszatérhet.

A sarokcsont kinövés kezelése vérlemezkében gazdag plazmával (PRP):

A sarokcsont kinövés kezelése vérlemezkében gazdag plazmával, más néven PRP (Platelet-Rich Plasma) terápia, egy fejlett regeneratív orvosi eljárás, amely a beteg saját vérét használja a gyógyulás serkentésére az érintett területeken. A betegtől vért vesznek, majd centrifugálják, hogy elválasszák a növekedési faktorokban gazdag vérlemezkéket a többi vérlemezkétől. Ezt a koncentrált PRP-t aztán injekció formájában alkalmazzák a sarokcsont kinövés területén, hogy elősegítsék a természetes gyógyulási és szövetregenerációs folyamatot. A PRP-ben lévő növekedési faktorok felelősek az immunsejtek vonzásáért, az új véredények képzésének támogatásáért és a sejtnövekedés serkentéséért, ami hozzájárulhat a sérült szövet helyreállításához és a fájdalom enyhítéséhez. Habár ez a terápia ígéretes és hatékony lehet néhány beteg számára, fontos megvitatni az orvossal a potenciális előnyöket és kockázatokat, mivel a hatékonyságról szóló tudományos adatok még kutatási szakaszban vannak, és további kutatásra lehet szükség a hosszú távú hatások megerősítéséhez.

A sarokcsont kinövés sugárkezelése:

A sarokcsont kinövés sugárkezelése (vagy radioterápia) egy olyan kezelési módszer, amelyet néha krónikus fájdalmak kezelésére használnak, amelyeket a sarokcsont kinövés okoz, különösen olyan esetekben, amikor a hagyományos kezelési módszerek, mint például a fizikoterápia, a jó támasztékot nyújtó cipők, vagy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek nem hoztak elegendő megkönnyebbülést. A sarokcsont kinövés sugárkezelése, bár hatékony lehet a fájdalom enyhítésében, több potenciális kockázatot és mellékhatást hordoz magában. Ezek a következők lehetnek:

  • Rák kialakulásának kockázata: Bár a kockázat alacsonynak tekinthető, az ionizáló sugárzás alkalmazása mindig magában hordoz egy bizonyos rák kialakulási kockázatot. A sugárkezelés szövetekre gyakorolt hosszú távú hatásai viták és kutatások tárgyát képezi.
  • Bőrreakciók: A besugárzás helyén bizonyos bőrreakciók, mint a bőrpír, hámlás vagy akár fekélyek is előfordulhatnak, bár ezek a mellékhatások általában enyhék és átmenetiek.
  • A tünetek lehetséges romlása: Egyes esetekben a sugárkezelés rövid távon ronthatja a fájdalmat vagy gyulladást, mielőtt javulna az állapot.
  • Szöveti változások: A sugárkezelés változásokat okozhat a sarok körüli szövetekben és szerkezetekben, amelyek hosszú távú hatásokkal járhatnak, bár ezek viszonylag ritkák.
  • Interakciók más állapotokkal: Bizonyos egészségügyi állapotokkal rendelkező betegek (mint az autoimmun betegek vagy a cukorbetegek), érzékenyebbek lehetnek a sugárkezelés mellékhatásaira.
  • Korlátozott adatok a hosszú távú hatásokról: Bár a jelenlegi tanulmányok azt sugallják, hogy az alacsony dózisú radioterápia viszonylag biztonságos, továbbra is korlátozott mennyiségű hosszú távú adat áll rendelkezésre.

Összefoglalás:

A sarokcsont kinövés kezelésének megkezdése előtt alapos konzultáció javasolt a szakorvossal.

Gyakorlatok, amelyek alkalmasak a sarokcsont kinövés kezelésére, videó útmutató:

A sarokcsont kinövés kezelésében hatékonyak lehetnek a következő gyakorlatok, amelyek segítenek erősíteni a lábak izmait és inait, különösen a plantáris fasciát és az Achilles-ínt:

 

 


Cikkek a címlapról