Diabetikus neuropátia

 

A diabetikus polineuropátia a cukorbetegség (Diabetes Mellitus - DM) leggyakoribb és legkomolyabb szövődménye. Szinte minden cukorbetegnél kialakul valamilyen formája a neuropátiának.

Diabetikus polineuropátia

A szakemberek 750 ezerre teszik a kettes típusú cukorbetegek számát Magyarországon, ám ők csak azok, akikről tudnak, a valós számuk azonban 2 millió körül is lehet. Wittman Tamás, a Magyar Diabetes Társaság elnök szerint mivel lappangva alakul ki, ezért feltételezik, hogy nagyjából ugyanannyi fel nem fedezett kettes típusú cukorbeteg van, mint felfedezett.

A neuropátia fő tünetei a következők: érzékenységzavar, csökkent fájdalomérzékelés, izomgyengeség és izomatrófia. A betegek tipikus fájdalmakat éreznek, főként nyugalmi állapotban, éjszaka: zsibbadás, bizsergés, fáradtság és egyensúlyi problémák. Gyakran panaszkodnak a lábak égő érzéséről is. A fájdalom a lábakban és lábujjakban kezdődik, és lassan terjed felfelé.

A diabetikus lábszindrómával könnyen kialakulnak másodlagos fertőzések, amelyek gyakran amputációt okoznak. Az amputáció után azonnal körülbelül 23% a cukorbetegek halnak meg, és csak 61% túlél három évet. Több mint 60% a diabetikus betegeknek egy másik végtag amputációját kell elvégezni az első amputáció után négy éven belül.

Vízhullámos szenzoros terápia

Amikor a test súlypontja akár csak kis mértékben is megváltozik, azonnal víznyomási hullámok keletkeznek. Ezek a hullámok egy puha EVA talpbetétté alakulnak át, hogy csökkentsék a nyomást, ami finoman, de határozottan masszírozza a lábfejet.

A nyomási hullámok megfelelő eloszlásával csökkenthető az egyes lábfejrészekre nehezedő terhelés időtartama. A feszültség és a lazítás gyakori váltakozása korlátozhatja a véráramlást és az energiaszállítást a sejtekhez. A víznyomásnak köszönhetően ez az idő csökken. Különösen a cukorbetegek számára veszélyes a tartós terhelés, tehát az a nyomás és idő, ameddig a lábfej egyes részei terhelést kapnak.

A lábfej finom masszírozása a vízhullámokkal a test teljes súlyának hatására történik. A mozgások serkentik a vérkeringést és elősegítik a sejtekben a glükóz (energia) felszívódását az AMPK enzim segítségével, inzulin nélkül.

A vízhullámos terápia révén javul az oxigénellátás és az energiaellátás a lábfej bőrének mélyebb rétegeiben. Ezenfelül arra ösztönzi a kevésbé terhelt lábfejrészeket, hogy viseljék a test súlyát.