Lesüllyedt boltozat (Lúdtalp)

A lesüllyedt boltozat deformitásként jelentkezik, amikor a láb hosszanti vagy keresztirányú boltozata, vagy esetleg mindkettő, süllyed. Ez a deformitás veleszületett vagy szerzett eredetű lehet. A szerzett lesüllyedt boltozat az élet során alakul ki, gyenge lábtalpi izmok és inak következtében. A túlsúly szintén hozzájárulhat a kialakulásához.

Tipikus tünetek között található a boka fájdalma, görcsök (főleg a vádliban), visszerek, valamint a láb, térdek, derék és gerinc fájdalma.

A lábtalpi boltozatot főként izmok és inak tartják megfelelő pozícióban.

Génjeink arra vannak beállítva, hogy mezítláb járjunk kemény és egyenetlen terepen, ahol a lábtalpi izmok és inak egyenletesen terhelődnek. Napjainkban azonban főleg sima felületeken és szűk cipőkben járunk, melyek gyakran rögzített lábtámogatással (kiemelt boltozattal) rendelkeznek.

A kiemelt boltozatú talpbetétekkel ellátott cipők viselése a lábtalpi izmok és inak gyengülését okozza. Ez az egyenetlen terhelés a boltozat süllyedéséhez vezet, és fájdalmat érezhetünk a lábunkban. Az egyenetlen terhelés és az állandó nyomás rossz vérellátást eredményez a lábban, mivel az erek és kapillárisok összenyomódnak a súly hatására. A bőrsejtek energiájukat vesztik, "elfáradnak", nem bírják a terhelést, összeomlanak és fájdalom jelentkezik.

Morton neuroma

A Morton neuroma, más néven Morton-láb vagy Morton-ujj, az előláb jellegzetes fájdalmával társul, különösen a harmadik és negyedik ujj közötti részen. Ezen kívül a lábtalpon más neurológiai tünetek is kialakulhatnak, úgymint zsibbadás, égő érzés vagy csökkent érzékenység.

A metatarsalgia egyik tipikus tünete az erős fájdalom, mely főként szűk cipő viselése, járás vagy hosszan tartó állás esetén jelentkezik. Amikor a cipőt levennénk, a fájdalom enyhülhet. Azoknál az embereknél, akiknél a lábboltozat lesüllyed, gyakrabban fordul elő Morton neuroma.

Hallux Valgus (bütyök)

A kitüremkedő hüvelykujj, ismertebb nevén Hallux Valgus, egy olyan előlábi deformáció, amelyben a hüvelykujj kitér alaptengelyétől és a többi ujj felé hajlik. A láb ezen patológiája a lábtalpi izmok és inak gyengülése miatt alakul ki. Az állapotot fokozza többek között a szűk, rosszul illeszkedő cipő viselése, a magas sarkú cipők, a fizikai túlterhelés és a sérülések. Ezen állapot esetén a Medicovi H20 ortopédiai talpbetétek általános használata, vagy az A40-es változat, amely kifejezetten a megnövelt terhelésre lett tervezve, különösen hosszan tartó állás vagy járás esetén (pl. munkavégzés közben) lehet ideális választás.

Fájdalom a láb ívében

Az ívfájdalom jelentős része az idő múlásával keletkezik, mivel a láb kibővül, a bőr pedig kinyúlik. Ezzel egyidejűleg az ujjak bőre elveszti rugalmasságát, és a zsíros réteg csökken. Ezen változások, melyek az életkor előrehaladtával jelentkeznek, korlátozzák az energiaraktározást és csökkentik a lábív támogatásának képességét. Ennek eredményeképpen az ívben történő fájdalommentes mozgás lehetősége csökken.

Az egyének között jelentős eltérések tapasztalhatók abban, hogy milyen mértékben érinti őket ez a probléma. Emiatt a Medicovi ortopédiai betétek széles skáláját fejlesztették ki különböző terhelési igényekre. A probléma mértékének növekedésével az ortopédiai betét vastagsága is nő, így biztosítva a megfelelő támogatást és fájdalomcsillapítást.