Sarkantyú (sarokcsont kinövés)
Plantáris fasciitis

Ma már szinte minden sarki fájdalmat sarokcsont kinövésként azonosítanak. Az orvostudomány szerint a sarokcsont kinövés egy kalciumlerakódás a sarokcsontra. Bár ezek a lerakódások láthatók a röntgenfelvételeken, ritkán okoznak fájdalmat.

A legtöbb sarki fájdalom a láb inainak túlterhelése miatt alakul ki, különösen a plantáris fasciában, amelyet orvosi kifejezéssel plantáris fasciitisnek neveznek. A plantáris fascia egy ínszalag, ami a sarokcsontot és az ujjak alapját köti össze.

A plantáris fascia gyulladása éles fájdalommal jár, leginkább a sarok területén, különösen reggelente, ébredés után. A plantáris fasciitis gyakran napközben, hosszabb ülés után, vagy azt követő sétáláskor is jelentkezik.

A magas boltozatú talpbetétekkel ellátott cipők viselése gyengíti a láb inait és izmait. Ez az egyenetlen terhelés a lábívet csökkentheti és fájdalmat okozhat. Az egyoldalúan terhelt láb és az ehhez kapcsolódó állandó stressz és nyomás a lábak keringésének csökkenéséhez vezet, mivel az erek és kapillárisok összenyomódnak a súly alatt. A bőrsejtek elveszítik az energiaellátásukat és "elfáradnak". Elveszítik teherbíró képességük egy részét, összeomlanak, és így fájdalom alakul ki.

Hogyan alakul ki a Plantáris fasciitis ?

Genetikailag vadászokként és gyűjtögetőkként vagyunk alkalmazkodva a mezítlábas járáshoz kemény és egyenlőtlen talajon. Ezzel a mozgással edzjük a lábunk inait.

Ma már túlnyomórészt egyenletes felületeken mozgunk. Szűk cipőt viselünk, amely talpbetéttel és kialakított (támogató) boltozattal rendelkezik. Az ilyen cipők viselése jelentősen korlátozza a láb hosszanti inainak mozgását, ami csökkenti ezek rugalmasságát.

Elégtelen rugalmasság esetén az inak, különösen a plantáris fascia, már egy kis terhelésre is sérülékenyek lehetnek. Repedések alakulnak ki, ami gyulladáshoz vezet, amit plantáris fasciitisnek hívunk. A repedéseket hegszövet borítja, ami sokkal kevésbé rugalmas, mint a plantáris fascia, így intenzív lábfájdalom alakul ki.

A plantáris fasciitis fő tünete a sarok alsó részében jelentkező fájdalom, amely az előláb irányába terjedhet, egészen a lábfej előrészéig. A fájdalom különösen erős reggel, az ébredés után, vagy nap közben közvetlenül egy tevékenység után. Lehet, hogy a fájdalom a sarkon kezdődik és végighúzódik a lábon, áthaladva a lábboltozaton egészen az Achilles-ínig.

Achilles-ín fájdalom

Az Achilles-ín fájdalma gyakran összefügg a plantáris fascia elégtelen rugalmasságával. A plantáris fascia egy ín, ami a sarokcsontot és az ujjak alapját köti össze. Ennek a elégtelen rugalmasságnak köszönhetően közvetlen összefüggést találunk a plantáris fascia gyulladásával. Ezért a plantáris fasciát és az Achilles-ínt egy egységnek tekinthetjük.

Amennyiben a plantáris fascia elveszíti rugalmasságát, azt úgy érezhetjük, mintha az ín megrövidült volna, és ennek következtében az Achilles-ín terhelésre fájdalmas lesz.

Fájdalomcsillapítás Medicovi talpbetétekkel

A Medicovi ortopédiai talpbetétekben alkalmazott vízhullám érzékelő terápia hatékony fájdalomcsillapítást biztosít minden lépéskor.

A talajon történő érintkezéskor a Medicovi talpbetétek víznyomás-hullámai serkentik a megfelelő sarokmozgást, a lábizmok és inak aktiválódását, valamint egy sor kis vertikális mozgást. Ezek a mozgások természetesen erősítik a fájdalomcsillapítást, kezdve a sarkaktól, az inakon és izmokon át, és növelik azok rugalmasságát.

A kiváltott mozgás jelentősen fokozza a vérkeringést. A megnövekedett véráram révén több energia jut a sarok és az egész lábtalp területére.

Az inak és lábizmok aktív mozgatása a Medicovi talpbetétek vízhullám terápiájával hatékonyan enyhíti vagy akár teljesen megszüntetheti a sarkon keletkező gyulladást.